8 juni 2016 | BLOG

Ontbindende voorwaarden

Onlangs hoorde ik weer over een situatie waarbij een jong stel een enorme financiële misser maakte. Wat was er aan de hand? Als starters op de woningmarkt hadden ze via een online tool berekend wat ze ongeveer zouden kunnen lenen. Met dat bedrag in gedachten, gingen ze op huizenjacht. Al snel vonden ze hun droomhuis. Na kort onderhandelen werd overeenstemming bereikt. De koopsom lag lager dan het maximaal te lenen bedrag dat het stel had berekend. Gejubel alom!

Het voorlopig koopcontract werd getekend en het stel toog intussen richting een hypotheekverstrekker. Na enkele weken sloeg de jubelstemming om… het bleek te hoog gegrepen, de financiering kwam met geen mogelijkheid rond. Gelukkig was in het koopcontract een ontbindende voorwaarde opgenomen. Maar wat bleek: er was een voorbehoud van slechts vier weken en die waren inmiddels verstreken. Dat leverde een hoop narigheid op. Want de handtekening telt; de koop was feitelijk zo goed als definitief. Omdat de ‘kopers’ in gebreke blijven, moeten zij nu een vergoeding betalen aan de verkopende partij. Schade: maar liefst 10% van de overeengekomen koopsom. Een enorm bedrag. Zeker voor iemand die een eerste woning wil gaan kopen.

Moraal van dit verhaal: neem de ontbindende voorwaarden zeer zorgvuldig door. Schakel daarvoor een gecertificeerd deskundige in*, alvorens uw handtekening plaatst. Realiseer dat het plaatsen van een handtekening onder een koopcontract zwaar weegt. Even pas op de plaats maken kan u voor grote financiële problemen behoeden.

* met plezier neem ik de koopovereenkomst met u door!

Ga terug naar het blog-overzicht